Design trends

Çini Hakkında

Çini: Kil, kaolin, kuvars vb. ham maddelerin suyla karıştırılıp homojen bir şekilde öğütülmesi ile çamur haline getirilir.

Bisküvi adı verilen objenin son hali oluştuktan sonra dekorlama işlemi tamamlanır.

Dekorlama sonrası sırlama işlemi porselen ve seramik ürünlerde gerçekleştirilen aşamalardan oluşmaktadır.

Çini fırınlamada pişirim derecesi ise 900-950 derece olmalıdır.

çini4

Seramik: Kil, kuvars ve feldispattan oluşan inorganik bileşenlerin bulunduğu çamura seramik adı verilmektedir. Bisküvi objenin son haline gelmesiyle, dekor aşamasına geçilir. Sırlama işlemi porselen ürünlerdeki aşamadan oluşmaktadır. Seramik fırınlamada pişirim derecesi ise çamura göre değişiklik göstermekle birlikte, 980-1040 derecede olmalıdır.

Çini sanatı, geleneksel bir Türk el sanatı olarak karşımıza çıkmaktadır. Toprağın pişirildikten sonra objeler üretilmesi sonucu oluşmaktadır.

Bu sanat; motif, desen, şekil ve renklendirmelerle ortaya çıkmaktadır. İç ve dış mimaride eserleri süslemek için kullanılmakta ve şık bir görünüme sahip olmaktadır.

Türk çini sanatının tarihine baktığımızda ilk Müslüman Türk devletlerinden Karahanlılara kadar dayanmaktadır. Bu durumda çini sanatı bin yılı aşkın bir geçmişe sahiptir.

Çini sanatı, Anadolu Selçukları ve Büyük Selçukluları tarafından devam ettirilmiş olup, Selçuklu döneminde ise fazla sayıda saray, menderese, türbe, camii ve kervansaray gibi yapılar çini sanatı ile dekorlanmıştır.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir